onsdag 14. mars 2012

Med vann opptil halsen....


I forrige uke var første uke med "talleres" med barna i Belén etter en lang jule - og planleggingsferie.
Vi var begge veldig gira på å komme i gang med arbeidet.
Ellen var først ute med sin sektor på tirsdagen med Carmen som hun jobber med. Vi dro avgårde med båt i solskinnet for å hente barna hus etter hus. Sektor 9 hvor Ellen jobber er såpass langt ute at det er for dypt for broer, og man må derfor ta i bruk båtene; "llevo llevo". Alle ungene ble presset oppi båten, til sammen rundt 19 stk i en båt, og avgårde til sektor 12 som ligger lengst ute. Grunnen er at lokalet i sektor 9 i Belén ikke kan brukes, og man må derfor bringe ungene avgårde til en annen sektor, noe som ikke er veldig populært.
Vi hadde et koselig "møte" med barna der vi lekte, laget ID- kort som ble fint pyntet opp med bilder og alt, og endte alle sammen opp i elven.




På torsdag hadde Maia "taller" med barna i sektor 5 med Puri og Joe. Sektor 5 er en av de nærmeste sektorene, og man kan derfor komme seg frem til lokalet ved hjelp av broer. Men denne torsdagen var der problemer med lokalet, og de måtte hente alle ungene for å så dra avgårde til sektor 7 i båt. Grunnen var at "Zapo" som er sikkerhetspolitiet i Belén, hadde inntatt lokalet og det kunne derfor ikke brukes. (Noe som heldigvis er ordnet nå) Det ble holdt en presentasjonsrunde, lekt noen leker før Id- kortene ble pyntet opp.






Belén i denne tidsperioden når vannet stiger, har sine vanskeligheter for jobbingen. Det er større kostnader, krever mer tid og krefter fra oss som jobber og det er farligere når kvelden faller på. For oss er Belén som det unike flytende samfunnet det er, veldig spennende. Allikvel ser man klart problemstillingene da ved at elven brukes til søppelkasse, do, dusj, vaskemaskin, mat etc. Senest i dag var det en død hund som kom flytende i vannet. Alt dette har sine konsekvenser på huden og helsen til barna som hver dag bader og lever av dette vannet. Det henger også plakater for å samle opp søppelet, slik at sykdommer som Dengue- feber ikke skal utvikle og spre seg.


Nå er en ny uke i gang, og jobbingen fortsetter tross en økende elv. I Belén har allerede flere hus nå vann på gulvet, og regnet gjør at den fortsetter å stige. Iquitos som er omringet av elver på alle kanter, har sendt ut rød alarm som betyr at det er fare for at distriktene som ligger nærmest elven må flytte på seg. Dette skjer tydeligvis hvert år.
Men hverken pøsregn, varme (vi har vært mye gjennomvåte av begge årsaker) eller stigende elver stopper oss nå som vi går inn i den siste tiden av uteoppholdet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar