La Restinga


Artikkel vi skrev til Strømmestiftelsen om Belén og prosjektet; 



"Belén – Iquitos flytende samfunn

Ved elven Itaya i Iquitos finner man bydelen Belén. Trehusene er bygget på høye stolper eller av flytende materiell, og de ligger på rekke og rad langsmed elven. De eldre sitter i skyggen for slippe unna den intense varmen mens de følger barna som springer barføtt rundt og leker. Søppelet ligger spredt rundt omkring; under husene, i elven, overalt på bakken. Dette resulterer i flokker av gribber som ikke bare sirkler over husene, men lander for å spise søppelet. De fleste livnærer seg ved å selge på det store utemarkedet ”Mercado Belén”, eller fungere som båttaxi mellom Desember og April. Rundt Desember begynner nemlig regnperioden, og Itaya begynner sakte men sikkert å stige. Etter hvert blir deler av nedre Belén fulle av vann. Man ser ikke lenger gater av sand og barn som spiller volleyball, men gater av vann med små trebåter som frakter folk frem og tilbake og barn som leker i det skitne vannet med søppel som nå flyter med strømmen. Dette gjør Belén til et unikt flytende samfunn flere måneder i året, men skylder vannet vekk bydelens problemer eller forblir de?







Ordet Belén oversatt fra spansk betyr Betlehem, eller mer direkte; jesu fødested.  Distriktet Belén som strekker seg over ca 400 km2, har flere titalls navngitte soner eller ”underbydeler”. La Restinga, hvor vi jobber som frivillige for Strømmestiftelsen, arbeider i ”Belén abajo” (den nedre delen) i sonen kalt Pueblo Libre. Belén er kjent som en bydel som har utallige problemstillinger; høy voldsstatistikk, høy arbeidsledighet, dårlig tilgang på rent vann, seksuelt relaterte problemstillinger som prostitusjon etc. Gjennom ulike aktiviteter flere ganger i uken jobber La Restinga med barn, unge og voksne for å forhindre at problemene videreføres. 


La Restinga jobber i 3 sektorer av Pueblo Libre, og hver sektor har en ansvarlig. Gjennom ukentlige samtaler med mødrene og aktiviteter med barna, prøver de å skape et bedre miljø både i hjemmet og i bydelen. Et viktig punkt er ”workshops” som holdes med mødrene, hvor de fokuserer på å styrke selvtilliten og bevisstheten over deres egen kropp. En mor fungerer ofte som grunnsteinen i en familie, og styrker en morens selvtillit og holdning blir dette lettere videreført til barna. Man kan også se resultater i noen av familiene hvor faren begynner å engasjere seg mer i barnas liv ved å møte opp på avslutninger eller lignende. 




Barna i de tre sektorene møtes to ganger hver uke i hvert sitt lokale. Gjennom ulike kreative aktiviteter som leker, rollespill og sanger lærer de om tema som følelser, selvbilde, hemmeligheter, kroppen etc. En oppgave som ble brukt var å lage en maske og deretter tegne på ulike ting som beskriver en selv. Etterpå satt vi alle i ring, og barna presenterte masken og forklarte de ulike tegningene. Gjennom en slik aktivitet lærer barna å bli mer kjent med seg selv og ikke minst presentere seg foran en gruppe. Vi som kommer som frivillige utenfra merker stor forskjell på barna som er med i prosjektet og de som ikke er. Åpenheten ovenfor nye mennesker skiller seg raskt ut, og når barna beveger seg over i ungdomsgruppen merker man raskt at ”La Restingas” ungdommer er mer modne enn andre man møter. 


De få årene La Restinga har jobbet i Belén, har gjort klare forandringer for mange familier. Beléns mange problemer kan kanskje nettopp løses ved å internalisere fra en ung alder av ulike aspekter som kunsten å si nei, taklingen av følelser som sinne på en ikke- voldelig måte, oppsamling av søppel etc. Kanskje blir Belén i fremtiden et flytende paradis i Amazonas indre som ser tilbake på en problemfull fortid som et fjernt minne. Denne realiteten har langt igjen, men med La Restingas arbeid settes det i gang positive prosesser som med tiden kan gi overraskende resultater. Vi stortrives med å være en del av dette arbeidet, og ønsker La Restinga all mulig lykke videre med utfordringene i Pueblo Libre og Belén."