søndag 13. november 2011

La semana de araña

Medisinskap uke 1

We have decided, since the majority of our readers are norwegian, we will write this blog in norwegian, but with english summaries and some full English blogposts. 

Ordjakt før sykehusbesøk.

Denne uken har for det meste dreid seg om La Clinica Ana Stahl, edderkopper, intravenøst og tålmodighet. På tirsdag våknet Ellen etter en søvnløs natt med en grusomt verkende rød venstrehånd og med røde merker litt her og der. Vi dro av gårde på sykehuset hvor vi ble møtt av et annerledes helsesystem, men veldig flinke og hjelpsomme ansatte. Her, etter mye venting på leger som aldri kom, endte det med at Ellen fikk konstatert at hun var bitt av en edderkopp. Dette forårsaket panikk fra pasientens side som ikke er videre glad i edderkopper, spesielt ikke eksotiske amazonas- edderkopper. Det hele ordnet seg heldigvis ganske så greit med intravenøs behandling hele denne uken, masse piller kommende uke og en veldig utålmodig, til tider skrekkslagen Ellen, med en veldig støttende, ikke alltid pokerfjes, Maia. Ellen fikk streng beskjed av legen om å ikke jobbe og slappe av, noe som var krevende når Maia dro for å jobbe i Belén på ettermiddagene. Uansett så har uken og helgen gått av gårde, hånden ser mye bedre ut og er på bedringens vei. Vi har mildt sagt lært mye om å klare oss selv og stable oss av gårde på spansk, vi har slappet av, sett mye Big Bang Theory og prøvd å kose oss med småting. 

Intravenøs behandling.


En annen ting som bør nevnes er at det på fredag nesten var småkjølig, i form av at det på morgen hadde vært godt med et sjal rundt skuldrene, og dette skjer ikke ofte er i Amazonas hete. Videre får vi daglig nye myggstikk, blir like overrasket av hvor mye det går an å svette, lager oss eksotiske og improviserte retter av all den nydelige råkosten her og finner stadig ut nye småting om Iquitos. 

Ekkel mutanthånd!
Ukens lærdom er garantert rundt andre helsesystem. Eksempelvis her betales alt av prøver, konsulter med leger før de gjennomføres, man betaler alt av medisiner og tar dem med seg til en egen sykestue hvor medisinene blir satt. Videre for vår del, ble vi bare sendt hjem med medisinene i en pose og en nål ut av hånden, for å så komme tilbake neste dag. Ulikt helsesystem fra hjemme. Var også et kristent, privat sykehus som gjorde at vi mest sannsynlig fikk en litt annerledes hjelp enn en gjennomsnittlige fra Iquitos. Morsomt nok traff vi også nordmenn på sykehuset – hvor ellers? En klasse fra en folkehøgskole som skal ut i regnskogen, liten verden eller hva?


English:
This week have mostly gone to hospital visits. Ellen was unfortunate enough to be bitten by a spider, and therefore had a mutant-hand as well as redmarks, and had to get intravenous treatment every day at the hospital. Maia went to work in Belen while Ellen had to rest (against her will), and the week has therefore been very chilled after a very dramatic Tuesday (first day at the hospital). Everything is going better with Ellen now, and hopefully next week will be splendid!

1 kommentar:

  1. Høyrest ut som det e interessant å vere der nede, ja! Lenge leve helsesystem! Var sjølv på sjukehuset her i Nairobi førre veke med handa mi. Artig å sjå korleis det funkar! Eg håpar du har blitt betre, Ellen, og at de kosar dykk!
    Forresten, veldig artig å lese korleis de har det!:D

    SvarSlett